Rozwiązaniem nierówności |ax+5| ≥ 2 jest przedział, gdzie x ∊
kamczatka: | | 1 | | 1 | |
Rozwiązaniem nierówności |ax+5| ≥ 2 jest przedział, gdzie x ∊ (−∞;−3 |
| > ∪ <−1 |
| ;∞). |
| | 2 | | 2 | |
Wynika z tego że:
A.a=3
B.a<0
C.a jest liczbą pierwszą
D.a jest liczbą podzielną przez 3
Jak to wyliczyć ?
23 lut 14:35
sushi_ gg6397228:
z definicji rozpisuj
23 lut 14:38
kamczatka: rozpisałem ale nic mi to nie dało:
ax+5 ≥ 2
ax ≥ −3
ax+5 ≤ −2
ax ≤ −7
i co dalej ?
23 lut 14:41
Aga1.: Wylicz x
23 lut 14:42
Janek191:
Odp. C
a = 2 − liczba pierwsza
23 lut 14:44
Janek191:
a x + 5 ≥ 2 lub a x + 5 ≤ − 2
a x ≥ − 3 lub a x ≤ − 7
| | 7 | | 3 | |
[ x ≤ − |
| lub x ≥ − |
| ] ⇒ a = 2 |
| | a | | a | |
23 lut 14:47
kamczatka: skąd wiadomo z tych przedziałów że a=2 ?
23 lut 14:49
23 lut 14:53
kamczatka: aha to już wiem dzięki.
23 lut 14:54