matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jakie będą kąty?
czo:
Jakie będą kąty A i B jeżeli figura zbudowana jest z trójkątów równobocznych>?
23 lut 14:31
Mila:
AC − zielony odcinek AC
2
=a
2
+(2a)
2
−2*2a*a*cos120
o
AC
2
=5a
2
+2a
2
AC
2
=7a
2
AC=a
√
7
(2a)
2
=a
2
+7a
2
−2*a
√
7
*a*cosα 4a
2
=8a
2
−2
√
7
a
2
*cosα −4a
2
=−2
√
7
a
2
*cosα 2=
√
7
*cosα
2
cosα=
√
7
w podobny sposób obliczysz cosβ
23 lut 17:19