jak roziwzac?
bazylia: (x
2+3x+2)(x
2+1)(x
2−2x−3)=0
jak to rozwiazac
23 lut 14:30
Janek191:
⇔ x
2 + 3x + 2 = 0 lub x
2 + 1 = 0 lub x
2 −2 x − 3 = 0
dokończ
23 lut 14:32
bazylia: nie ma tutaj żadnych wzorów skróconego mnożenia, prawda?
23 lut 14:39
sushi_ gg6397228:
jest tylko Viete'a dla wprawnych; dla reszty Δ, x1, x2
23 lut 14:46
bazylia: dzieki
23 lut 14:53
Janek191:
x2 + 3 x + 2 = 0 x2 + 1 = 0 − brak pierwiastków, bo x2 + 1 > 0 zawsze
( x + 2)*( x + 1) = 0
x = − 2 lub x = − 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−
x2 − 2 x − 3 = 0
( x − 3)*( x + 1) = 0
x = 3 lub x = − 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−
Odp. x = − 2 lub x = − 1 ( podwójny ) lub x = 3
=======================================
23 lut 14:56