oblicz
jack: sin275stopni
23 lut 14:23
Aga1.: sin750=sin(300+450)=
23 lut 14:25
23 lut 14:26
jack: ale sinus jest do kwadratu
23 lut 14:29
PW: No to można chytrze tak:
cos2α = 1−2sin2α
cos(2•75°) = 1 − sin275°
cos150° = 1 − 2sin275°
cos150° potrafisz obliczyć, bo to cos(90°+60°)
23 lut 14:36
Aga1.: Otrzymany wynik podnieś do kwadratu
23 lut 14:37
jack: | | √3+2 | |
czyli tak sin60o2=12 bo wynik ma wyjść inny |
| |
| | 4 | |
23 lut 14:43
23 lut 14:44
Aga1.: Zastosuj wzór skróconego mnożenia
23 lut 14:47