Liczba ABCCBA gdzie ABC są dowolnymi cyframi parzystymi, dzieli się przez A. 4 B
rob: Liczba ABCCBA gdzie ABC są dowolnymi cyframi parzystymi, dzieli się przez A. 4 B.44 C.22 D.8
23 lut 14:17
sushi_ gg6397228:
to podstaw jakies liczby i licz
23 lut 14:40
rob: To mogę np podstawić
222222 i to dzieli się na 22 ale to chyba jakoś wykazać trzeba ?
23 lut 14:52
sushi_ gg6397228:
masz odpowiedzi A, B, C, D wiec sie nie bawimy w podstawiania
jakbysmy chcieli sie bawic to trzeba by bylo rozpatrzec przypadki
A− 2, B− 2, C−2
A− 2, B−4, C−2
itd
szkoda zdrowie
mozna najwyzej dać jeszcze A−6, B−4, C−8 i sprawdzic przez ile sie dzieli
23 lut 14:55
Aga1.: Może być np.
246642=2*105+4*104+6*103+6*102+4*10+2=
ABCCBA=A*105+B*104+C*103+C*102+B*10+A=
23 lut 14:58