| 1 | ||
Wykaż, że jeśli α jest kątem ostrym oraz sinα < | , to | |
| 2 |
| 1 | ||
cos2α * tg2α − cos2α < − | ||
| 2 |
| sin2α | ||
tg2α = | ||
| cos2α |
| sin2α | 1 | |||
cos2α * | − cos2α < − | |||
| cos2α | 2 |
| sin2α * cos2α | 1 | ||
− cos2α < − | |||
| cos2α | 2 |
| 1 | 1 | ||
− cos2α < − | |||
| cos2α | 2 |
| sin2α − cos2α | 1 | ||
− cos2α < − | |||
| cos2α | 2 |
| 1 | ||
sin2α − cos2α < − | ||
| 2 |
2(sin2α − cos2α) < −1
| 1 | ||
sinα< | i α∊(0,90o) ⇒α∊(0,30o) | |
| 2 |
| 1 | ||
ponieważ 2α∊(0,60o), a cosinus jest malejący w tym przedziale, oraz cos60o= | , możemy | |
| 2 |
| 1 | ||
wywnioskować że dla 2α∊(0,60o) cosinus przyjmuje wartości większe od | ||
| 2 |
| 1 | ||
cos(2α)> | ||
| 2 |
| 1 | ||
L=−cos(2α)<− | =P | |
| 2 |
| 1 | ||
sin2α + cos2α > − | ||
| 2 |
| 1 | ||
1 > − | ||
| 2 |
przecz z "α∊" i "cosinus jest malejący w tym przedziale" itp.
Nie chce tego nawet na oczy widzieć bo nie ogarniam takich sposobów
| 1 | 1 | |||
2sin2α −1 < 2 * | − 1 = − | |||
| 4 | 2 |
| 1 | ||
Skąd się tam ta | wzięła? | |
| 4 |
| 1 | 1 | |||
Z treści zadania sinα< | ⇒sin2α< | |||
| 2 | 4 |