Funkcje trygonometryczne
Stokrotka: 1. Uprość wyrażenie tak, aby występowała w nim tylko jedna funkcja trygonometryczna.
| 6sin2 alfa − cos2 alfa | |
| |
| 2sin alfa * cos alfa | |
2. Kąt alfa jest ostry, a sin alfa = {2}{3}. Oblicz wartość wyrażenia.
23 lut 13:54
Kaja: | | 6sin2α | | cos2α | | 3sinα | | cosα | |
1. |
| − |
| = |
| − |
| = |
| | 2sinαcosα | | 2sinαcosα | | cosα | | 2sinα | |
| | 1 | | 1 | | 6tg2α−1 | |
=3tgα− |
| ctgα=3tgα− |
| = |
| |
| | 2 | | 2tgα | | 2tgα | |
23 lut 14:00
Stokrotka: | | 1 | |
a czy można to skrócić do 3tg alfa − |
| ? |
| | 2tg alfa | |
23 lut 14:01
Janek191:
| 6 sin2α − cos2α | | 6 sin2α − ( 1 − sin2α) | |
| = |
| = |
| 2 sinα*cos α | | sin 2α | |
23 lut 14:04
Kaja: 2. sin
2α+cos
2α=1
| √1+sin2αcos2α | | √cos2α+sin2αcos2α | |
| = |
| = |
| cosα | | cosα | |
| | √1cos2α | | 3 | | √5 | | 9 | |
= |
| = |
| : |
| = |
| |
| | cosα | | √5 | | 3 | | 5 | |
23 lut 14:04
Kaja: tylko to nie będzie żadne skrócenie. moim zdaniem lepiej wygląda w tej mojej końcowej postaci
23 lut 14:05
Kaja: ale jak chcesz możesz zostawić to tak jak napisałaś
23 lut 14:05
Stokrotka: co jest po tym jak wyliczyłaś cosinusa alfa? bo nie mogę się doczytać zbytnio
23 lut 14:11
Wawa: nie rozumiem jak zrobiłaś ten przykład
23 lut 15:45