fukcje
Bartek: Własności funkcji.
Witam, mam problem z zadaniami z własności funkcji. Jakbyście mogli mi wytłumaczyć jak to sie
robi byłbym wdzięczny.
1. Niech f:R→R będzie określona wzorem:
f(x)=
2 dla x=−2
Sprawdzić czy jest bijekcją, jeśli tak wyznaczyć f
−1
2.Niech f:R→R będzie określona wzorem:
| | ⎧ | 2x+3 dla x∊R, x≠−1 x≠0 | |
| f(x)= | ⎨ | 3 dla x=−1 |
|
| | ⎩ | 0 dla x=0 | |
Sprawdzić czy jest bijekcją, jeśli tak wyznaczyć f
−1
O ile z injekcją jeszcze jako tako sobie poradzę, to dalej nie potrafie. Dodam, że chciałbym
sie tego nauczyć metodą algebraiczną.
23 lut 13:47
Trivial:
f : X → Y
iniekcja: funkcja f jest różnowartościowa
suriekcja: Y = f(X) // f(X) oznacza obraz funkcji f na zbiorze X
bijekcja: iniekcja + suriekcja
23 lut 14:36
Bartek: to akurat wiedziałem

mógłbys mi pomóc w tym, jak sie sprawdza czy dana fukncja jest surjekcją, injekcją?
23 lut 14:40
Trivial:

Z iniekcją sprawa jest prosta − można robić tak jak w liceum.
Jeśli chodzi o suriekcję, to trzeba wyznaczyć obraz funkcji f na zbiorze X (w tych zadaniach
R).
| | 2x+1 | | 3 | |
f*(x) = |
| = 2 − |
| |
| | x+2 | | x+2 | |
| | 3 | |
Funkcja f*(x) jest różnowartościowa, gdyż jest po prostu przesunięciem funkcji − |
| , która |
| | x | |
w oczywisty sposób jest różnowartościowa. Obrazem funkcji f* na zbiorze R\{−2} jest:
f*(R\{−2}) = R\{2}
Zatem jeśli dołączymy do funkcji f* przejście −2 → 2 otrzymamy funkcję różnowartościową f, taką
że: f(R) = R, czyli f: R → R jest bijekcją.
23 lut 14:51
Trivial:
A drugie jest trywialne. Wystarczy znaleźć kontrprzykład na rzekomą iniekcję.
f(0) = 0
f(−32) = 2*(−32) + 3 = 0
Wniosek: funkcja f nie jest iniekcją, a zatem nie jest też bijekcją.
23 lut 14:57