matematykaszkolna.pl
fukcje Bartek: Własności funkcji. Witam, mam problem z zadaniami z własności funkcji. Jakbyście mogli mi wytłumaczyć jak to sie robi byłbym wdzięczny. 1. Niech f:R→R będzie określona wzorem:
 2x+1 

dla x≠−2
 x+2 
f(x)= 2 dla x=−2 Sprawdzić czy jest bijekcją, jeśli tak wyznaczyć f−1 2.Niech f:R→R będzie określona wzorem:
 2x+3 dla x∊R, x≠−1 x≠0  
f(x)=3 dla x=−1
 0 dla x=0 
Sprawdzić czy jest bijekcją, jeśli tak wyznaczyć f−1 O ile z injekcją jeszcze jako tako sobie poradzę, to dalej nie potrafie. Dodam, że chciałbym sie tego nauczyć metodą algebraiczną.
23 lut 13:47
Trivial: f : X → Y iniekcja: funkcja f jest różnowartościowa suriekcja: Y = f(X) // f(X) oznacza obraz funkcji f na zbiorze X bijekcja: iniekcja + suriekcja
23 lut 14:36
Bartek: to akurat wiedziałem emotka mógłbys mi pomóc w tym, jak sie sprawdza czy dana fukncja jest surjekcją, injekcją?
23 lut 14:40
Trivial: rysunek Z iniekcją sprawa jest prosta − można robić tak jak w liceum. Jeśli chodzi o suriekcję, to trzeba wyznaczyć obraz funkcji f na zbiorze X (w tych zadaniach R).
 2x+1 3 
f*(x) =

= 2 −

x+2 x+2 
 3 
Funkcja f*(x) jest różnowartościowa, gdyż jest po prostu przesunięciem funkcji −

, która
 x 
w oczywisty sposób jest różnowartościowa. Obrazem funkcji f* na zbiorze R\{−2} jest: f*(R\{−2}) = R\{2} Zatem jeśli dołączymy do funkcji f* przejście −2 → 2 otrzymamy funkcję różnowartościową f, taką że: f(R) = R, czyli f: R → R jest bijekcją.
23 lut 14:51
Trivial: A drugie jest trywialne. Wystarczy znaleźć kontrprzykład na rzekomą iniekcję. f(0) = 0 f(−32) = 2*(−32) + 3 = 0 Wniosek: funkcja f nie jest iniekcją, a zatem nie jest też bijekcją.
23 lut 14:57