Procenty
Ania: Mam problem z kilkoma zadaniami:
1.
Mam pana Nowaka, którego podstawa do obliczenia podatku wynosi 56 586 zł.
Mieści się on w kategorii od 37 024 do 74 048, gdzie podatek wynosi:
6 504 zł 48gr +30% nadwyżki ponad 37 024 zł.
Wynik powinien wyjść :12 373,08 zł
Proszę o pomoc, bo nie wiem jaką metodą to rozwiązać...
2. W tabeli podano niektóre dane dotyczące wyników wyborów prezydenckich w Polsce, które odbyły
się 8 października 2000 r.
Oto dane:
Ogółem ( w tys)
Liczba uprawnionych do głosowania: 29 122
Liczba oddanych głosów: 17 789
Liczba oddanych głosów ( w tys) na:
Aleksandra Kwaśniewskiego : 9 485
Olechowskiego: 3 044
Krzaklewskiego: 2 740
pozostałych kandydatów: 2 330
a) Oblicz ile głosów oddano nieważnych? ( w odp 190 000) nie wiem jak to obliczyć.
b) O ile punktów procentowych poparcie dla Olechowskiego było większe od poparcia dla
Krzaklewskiego? ( w odp 1,7) też nie chce mi wyjść wynik.
Bardzo proszę o pomoc.
27 paź 13:54
tim: Ja.
27 paź 13:56
tim: 1.
Podstawa pana Nowaka = 56 586zł
Należy od tej kwoty zapłacić podatek wg wzoru z polecenia:
6504,48zł + 30% nadwyżki ponad 37 024zł
Nadwyżka ponad 37 024zł = 56 586zł − 37 024zł = ...
30% tej nadwyżki to ...
6504,48zł + ... (30% nadwyżki) = 12 373,08zł
27 paź 13:58
Ania: Dzięki tim, proszę jeszcze kogoś o pomoc odnośnie tego 2 zadania
27 paź 19:31
Ania: Dzięki tim, proszę jeszcze kogoś o pomoc odnośnie tego 2 zadania
27 paź 19:32
M: Ktoś pomoże?
27 paź 22:38