zdarzenia niezależne
Kamcio :): Zdarzenia A, B i C są niezależne . Czy zdarzenia A∪B i C też są niezależne?
proszę o wyjaśnienie bo kompletnie nie rozumiem jak to robić
23 lut 13:21
PW: Tylko korzystając z definicji niezależności zdarzeń. Żadne intuicje ani proste sposoby
typu "narysuj" tu nie działają.
23 lut 14:42
Kamcio :): P((A∪B)∩C)=P((A∩C)∪(B∩C))=P(A∩C)+P(B∩C)−P((A∩C)∩(B∩C))=P(A∩C)+P(B∩C)−P(A∩B∩C
)=P(A)*P(C)+P(B)*P(C)−P(A∩B)*P(C)=P(C)*(P(A)+P(B)−P(A∩B))=P(C)*P(A∪B)
czyli zdarzenia są niezależne
dobrze?
23 lut 14:45
Trivial:

Jak to nie działają? Zdarzenia A,B,C są niezależne ⇒ diagram jak na rysunku (nie mogą się
przecinać). Zatem zdarzenie A∪B i C są również niezależne.
23 lut 15:30
Aga1.: Ale rozłączne to nie znaczy niezależne.Zdarzenia A,B,C są niezależne, gdy
P(A∩B)=P(A)*P(B)
i P(A∩C)=P(A)*P(C)
i P(B∩C)=P(B)*P(C)
i P(A∩B∩C)=P(A)*P(B)*P(C)
23 lut 15:42
Trivial: Aha. W takim razie mam źle.
23 lut 15:49