Wartość bezwzględna
mathnull: Witam, otóż mam pewien problem − nie wiem jak wyznaczyć zbiór z tego równania:
|2x − 1| = 2x − 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Próbowałem w ten sposób:
|2x − 1| = 2x − 1
2x − 1 = 2x − 1 v 2x − 1 = −(2x − 1)
− 1 = −1 v 4x = 2 / :4
0 = 0 x = 1/2
przedział : (0, 1/2)
bądź drugi sposób
|2x − 1| = 2x − 1
2x − 1 = 2x − 1 v 2x − 1 = −(2x − 1)
−1 = −1 v 2x − 1 = −1 − 2x
x = 0
Przedział : (−1, 0)
Które jest poprawne ? czy próby rozwiązania tego równania są błędne ?
23 lut 12:56
Maslanek: Żadne pewnie

Zauważ, że jeśli prawa strona jest mniejsza od zera, to równanie to NIE MA rozwiązania (L>0;
P<0). Więc tylko, gdy P≥0 to równanie może mieć rozwiązanie i co więcej jest wtedy
tożsamością.
23 lut 12:58
mathnull: takem myślał, że jest źle

w ogóle nie załapałem tego, co napisałeś. czyli co − przedział ma
wyjść (0,
12)?
23 lut 13:01
mathnull: nie kumam
23 lut 13:02
mathnull: zaraz no bo przecież odległość nie może być ujemna( czyli te twoje p<0) coś zaczyna mi lekko
świtać, ale nadal nie wiem jak powinno wyglądać prawidłowe rozwiązanie
23 lut 13:03
mathnull: czyli przedział z tego równania to (12, +niesk.)
23 lut 13:05
mathnull: ?
23 lut 13:05
Aga1.: A kiedy I2x−1I=2x−1 ?
23 lut 15:19
PW: Masz po prostu równanie typu
|a| = a,
równość taka oznacza, że a ≥ 0 (definicja wartości bezwzględnej). I tyle, rozwiazanie to
zbiór tych x, dla których
2x − 1 ≥ 0.
Powtarzam nieco inaczej myśl Agi1, bo prawdę mówiąc nic innego tu nie można wymyślić. Chcę
zwrócić uwagę, że nie zawsze trzeba się rzucać na rozwiązanie według utartych schematów, taki
błąd popełniłeś w pierwszym podejściu.
23 lut 15:41
mathnull: tak
PW, to mnie zmyliło, odpowiedź
Maslanek pozwoliła mi wyciągnąć wnioski z
definicji, a twoja opdowiedź jest potwerdzenem

teraz już "kumam", dziękuję wam wszystkim
23 lut 18:05