Rozwiąż równanie
AdamG: Rozwiąz równanie
(x2 + 2x)2 − x2 = 0
23 lut 12:52
Lorak: Skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia a2−b2 = (a−b)(a+b)
23 lut 12:53
AdamG: Rozbiłem to tak:
x4+4x3 + 2x2 − x2 = 0
23 lut 12:55
Kaja: jak coś to nie 2x2 tylko 4x2
23 lut 12:56
52: też tak można ale wtedy musisz zgadywać pierwiastkie hornerem, lepiej zrób tak jak wyżej masz
...
23 lut 12:56
AdamG: i nie wyszlo mi
23 lut 13:23
52: (x2+2x−x)(x2+2x+x)=0
(x2+x)(x2+3x)=0
x2+x=0 v x2+3x=0
x(x+1)=0 v x(x+3)=0
dokończ...
23 lut 13:26
ICSP: x2 + 2x − x = 0 v x2 + 2x + x = 0
x(x+1) = 0 v x(x+3) = 0
x = 0 v x = −1 v x = −3
Możesz również ze swojej postaci wyciągnąć x2 przed nawias a pozostałe pierwiastki policzyć z
delty.
23 lut 13:27