| lim | f(x+Δx)*g(x+Δx) − f(x)*g(x) | |||
(f(x)*g(x))' = | ||||
| Δx→0 | Δx |
| lim | (f(x)+Δf)*(g(x)+Δg) − f(x)*g(x) | ||
| Δx→0 | Δx |
| f(x)g(x)+f(x)Δg+g(x)Δf+ΔfΔg−f(x)g(x) | ||
=lim | ||
| Δx |
| f(x)*(g(x+Δx)−g(x))+g(x)*(f(x+Δx)−f(x))+ΔfΔg | ||
=lim | ||
| Δx |
| f(x)*(g(x+Δx)−g(x)) | g(x)*(f(x+Δx)−f(x)) | ΔfΔg | ||||
= lim | + lim | + lim | ||||
| Δx | Δx | Δx |
| ΔfΔg | ||
= f(x)*g'(x) + g(x) * f'(x) + lim | ||
| Δx |
| f(x+dx)*g(x+dx)−f(x)g(x) | ||
lim | = | |
| dx |
| f(x+dx)*g(x+dx)−f(x)g(x) + f(x+dx)g(x) − f(x+dx)g(x) | ||
= lim | ||
| dx |
| f(x + h)*g(x + h) − f(x)*g(x) | ||
y' = A | = | |
| h |
| f(x + h)*g(x+h) − f(x)*g(x + h) + f(x)*g(x + h) − f(x)*g(x) | ||
A | = | |
| h |
| f(x + h) − f(x) | g(x + h) − g(x) | |||
A | *g(x + h) + Af(x)* | = | ||
| h | h |
jeszcze będę musiał wyprowadzić dzielenie, a tam to już w ogóle się
pogubię...