Funkcje trygonometryczne
Rene: Oblicz. Nie korzystaj z tablic ani kalkulatora.
Proszę o sprawdzenie/korektę.
sin31stopnia+tg1stopnia razy cos31stopnia/2 sin 1stopinia=
sin31stopnia+(sin1stopnia/cos1stopnia) razy cos31stopnia=
i teraz nie wiem co dalej, czy coś się skraca?
23 lut 12:28
Kaja: napisz to porządnie za pomocą U
23 lut 12:35
Rene: | sin31°+tg1° * cos31° | | | | sin1° | | sin31°+ |
| * cos31° | | | cos1° | |
| |
| = |
| = |
| 2sin1° | | 2sin1° | |
23 lut 12:40
Rene: i mam jeszcze jedno zadanie: wyznacz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta
ostrego alfa: tg=2
23 lut 12:41
23 lut 12:43
52: źle ajj..
| sin31+sin1*cos21 | | sin21+cos21 | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| 2sin1 | | 2 | | 2 | |
23 lut 12:44
52: teraz dobrze
23 lut 12:44
Kaja: | | sin31o+sin1o*cos21o | | sin1o(sin21o+cos21o) | |
= |
| = |
| = |
| | 2sin1o | | 2sin1o | |
23 lut 12:44
Kaja: tgα=1
sinα=2cosα
sin
2α+cos
2α=1
(2cosα)
2+cos
2α=1
5cos
2α=1
cosα=U{
√5{5}}
23 lut 12:47
Rene: kurczę, tak właśnie myślałam, dzięki wielkie
23 lut 12:50
Stokrotka: hej ja też robie funkcje, moglibyście pomoc?
oblicz tangens kąta ostego alfa, jeżeli
a) sin2 alfa = 0,36
c) 9 sin2 alfa − cos2 alfa = 1
23 lut 12:56
Kaja: a) sin
2α+cos
2α=1 sinα=0,6
0,36+cos
2α=1
cos
2α=0,64
cosα=0,8
23 lut 12:58
Kaja: c)9sin
2α−(1−sin
2α)=1
10sin
2α=2
sinα=U{
√5{5}
dalej spróbuj podobnie jak w a) skorzystaj z jedynki trygonometrycznej a potem z tego że
23 lut 13:00
Stokrotka: ok, to
sin2 alfa + cos2 alfa = 1
więc (√55}2 + cos2 alfa=1
więc 525 + cos2 alfa = 1
cos2 alfa = 2025 = cos alfa = √2025 = 2 razy √55
tg alfa = sin alfacos alfa = żeby podzielić mnożymy przed odwrotność, tak? więc
√55 razy 52√5 = 1/2
zgadza się?
23 lut 13:10
Stokrotka: a mam jeszcze jedno pytanie
2 − sin
210° − cos
2 10° = 2−1=1

?
23 lut 13:11
52: Tak
23 lut 13:16
Stokrotka: no dobra, ale sin
alfa +

! cos
2 alfa to jest jeden, a tam minus jest przecież?
23 lut 13:18
52: 2 − sin2 10 − cos2 10= 2 −(sin2 10 + cos2 10)=2−1 = 1
po co tyle tych ! ?
23 lut 13:19
Stokrotka: przepraszam, z rozpędzenia...
a jak w tym robić?:
uprość wyrażenie tak, aby występowała w nim tylko jedna funkcja trygonometryczna
f) 6sin2 alfa − cos2 alfa2sin alfa * cos alfa
23 lut 13:37
52: 6sin2 alfa − (1−sin alfa)=6sin2 alfa −1 +sin2 alfa =7sin2 alfa −1
2sin alfa * cos alfa =sin 2alfa
23 lut 13:39
Stokrotka: hm, w odpowiedziach wychodzi coś z tangensem
23 lut 13:44
52: nie wiem...
23 lut 13:47