matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
Karola:
Dany jest ciąg arytmetyczny o wyrazie ogólnym a
n
= 5n+3. Ile wynosi różnica tego ciągu?
23 lut 12:23
Kaja:
a
n+1
=5(n+1)+3=5n+8 r=a
n+1
−a
n
=5n+8−(5n+3)=5
23 lut 12:24
Karola:
Dziękuję
Pozdrawiam
23 lut 12:30
Kaja:
23 lut 12:35