Prawdopodobieństwo
Karola: w pierwszej urnie znajdują sie 3 losy wygrywające i 7 przegrywających, w drugiej zaś 5
wygrywających i 4 przegrywające. Rzucamy kostką do gry. Jeśli wypadną mniej niż 3 oczka to
losujemy z pierwszej urny, w przeciwnym razie z drugiej. Oblicz prawdopodobieństwo
wyciągnięcia losu wygrywającego.
23 lut 12:20
ami:

A −− wyciągnięto los wygrywający
| | 2 | | 1 | | 2 | |
P(U1)= |
| = |
| , P(U2)= |
| |
| | 6 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 3 | | 2 | | 5 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | 3 | | 10 | | 3 | | 9 | |
23 lut 12:48
Karola:

można to też tak rozrysować tak
23 lut 12:58
Karola: | | 1 | | 3 | | 1 | | 5 | | 1 | | 1 | | 5 | |
P = 2* |
| * |
| + 4 * |
| * |
| = 1 * 1 * |
| + 2 * |
| * |
| = |
| | 6 | | 10 | | 6 | | 9 | | 10 | | 3 | | 9 | |
| | 1 | | 10 | | 27 | | 100 | | 127 | |
|
| + |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 10 | | 27 | | 270 | | 270 | | 270 | |
23 lut 13:17
Aga1.: Drzewko jest rzeczą pomocniczą, obliczenia są ok.
23 lut 15:55