| −x | ||
sin | sinx=0 | |
| 2 |
| −x | ||
"zająć się trzeba tylko warunkiem sinx=0, bo warunek sin | implikuje sinx=0, np ze | |
| 2 |
| −x | ||
sin | =0 lub sinx=0 | |
| 2 |
| −x | |
=kπ lub x=kπ | |
| 2 |
| π | ||
poprawka mała "warunek sin | implikuje sinx=0". w rozwiązaniu zadania jest | |
| 2 |
| −π | π | |||
" sin | ", ale w wytłumaczeniu jest " sin | " | ||
| 2 | 2 |
| π | 3π | |||
chodzi tu o przykład cos | − cos | = 0 | ||
| 2 | 2 |
| π | 3π | |||
cos | − cos | = 0 | ||
| 2 | 2 |
|
| |||||||||||||||||||||
−2 sin | sin | = 0 | ||||||||||||||||||||
| 2 | 2 |
| −π | ||
−2sin | sinx=0 | |
| 2 |
| x | 3x | |||
cos | −cos | = | ||
| 2 | 2 |
|
| |||||||||||||||||||||||||||
−2sin | sin | = | ||||||||||||||||||||||||||
| 2 | 2 |
| x | ||
−2sinx*sin(− | )= sin(−x)=−sinx | |
| 2 |
| x | ||
2sinx*sin( | )=0 | |
| 2 |
| x | ||
x=0 | =0 | |
| 2 |
| x | ||
2kπ=0 | =2kπ→x=kπ | |
| 2 |