Równanie kwadratowe.
Bartosz: Miałem do rozwiązania równanie:
√5−x + √x = 3
podnoszac do kwadratow stronami otrzymalem
5x − x2 = 4
wiem ze wynik to x = 1 lub 4, ale jak do tego dojsc?
23 lut 09:55
Aga1.: Zacznij od dziedziny 5−x≥0 i x≥0
23 lut 10:01
Antek: po wyznaczeniu dziedziny
√5−x=3+√x /2
(p{5−x)2=(3+√x)2
5−x=9+6√x+x
−6√x−x−x=9−5
−6√x−2x=4
−6√x=4+2x/(2) ale tpo sobie juz zrob sam
23 lut 10:46
Aga1.: √5−x=3−√x
23 lut 10:49
Antek: Masz racje . Wiec rozwiazanie poszlo w las

Jak wie o co chodzi to sobie poprawi
23 lut 10:51
zawodus: Wystarczy podnieść do kwadratu, a potem sprawdzić, czy rozwiązania spełniają równanie.
23 lut 10:56
Aga1.: Też tak można, ale wtedy koniecznie sprawdzić.
23 lut 11:15