a
ccc: Wytłumaczy mi ktoś jak to rozwiązać?
Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt P(−2,3) prostopadłej do prostej:
c) 10x−5=0
czyli x=
12
Ale co dalej skoro nie mogę wyznaczyć a
23 lut 08:19
52:

| | 1 | |
Z rysunku widać że jedyna prosta która jest prostopadła do x= |
| i przechodzi przez punkt |
| | 2 | |
(−2,3) ma postać y=3
23 lut 08:37
52: Ale co dalej skoro nie mogę wyznaczyć a

Tutaj nie ma
a dlatego nie możesz go wyznaczyć
23 lut 08:38
ccc: 52 czyli trzeba to rozwiązać na rysunku?
23 lut 08:40
ccc: A dobra dzięki wielkie już rozumie.
23 lut 08:41
ccc: Tylko nasuwa mi się jeszcze pytanie czy jak rozwiązuje takie zadanie to czy mogę sobie od razu
to zapisać że jeśli jest równoległe to liczba x z podanego punktu a jeśli prostopadłe to y z
podanego punktu czy muszę to jakoś udowadniać żeby nie stracić punktu?
23 lut 08:43
52: niekoniecznie, ale chciałem ci to zobrazować, jeśli masz prostą prostopadłą do prostej x=? i
przechodzi przez punkt P(xp,yp) to ta prosta prostopadła zawsze będzie miała postać y=yp
rozumiesz ?
23 lut 08:43
52: Zapisać komentarz najlepiej i pkt powinny być
23 lut 08:44
ccc: Nom rozumiem, tylko ciekawi mnie czy jak napisze tak od razu równanie prostej z miejsca to czy
będę miał full punktów?
23 lut 08:45
ccc: Aha dobra dzięki wielkie jeszcze raz
23 lut 08:46
52: Spoko
23 lut 08:46