walec
mar8:
Ile osi symetrii posiada walec? Według mnie nieskończenie wiele. Tzn jedna prosta wokół, której
obracamy prostokąt i pozostałe na środku walca prostopadle do tej prostej. Dobrze? bo nie wiem
jak z tymi prostymi na środku. Chyba też mogą być?
23 lut 00:43
Bizon:
... to może odpowiedz sobie na pytanie co to jest oś symetrii bryły.
(nie myl z osią obrotu)
23 lut 09:25
mar8:

Przecież oś obrotu jest na pewno osią symetrii walca. Zastanawiają mnie te proste po środku
walca. Tzn Pomiędzy jedną podstawą a drugą? Czy zielona linia może być osią symetrii? Wydaje
mi się, że tak, ale w internecie nie mogę znaleźć ile konkretnie dokładnie osi symetrii ma
walec.
23 lut 09:52
23 lut 10:23
mar8: Antek co to za linki? Na jednym z rysunków mam oś symetrii, która jest osią obrotu, ale znowu
nie mam odpowiedzi na moje pytanie z 9:52.
https://matematykaszkolna.pl/strona/899.html
Zielona linia też podzieli mi figurę wprawdzie przestrzenną, ale na dwie równe przystające
części.
23 lut 10:53
Bizon:
... pomieszanie z poplątaniem ...
Oś symetrii to linia prosta. Figurę (płaską) dzieli na jakieś tam części
Ale żadna prosta nie dzieli bryły. To co narysowałeś to przekrój ale płaszczyzną i ma się nijak
do osi symetrii. Walec ma jedną oś symetrii
23 lut 18:33
mar8:
Prosta (zielona linia) nie dzieli bryły, ale zgodnie z definicją symetrii osiowej prosta ta
jest osią symetrii. Jeżeli walec podzielimy na dwie równe bryły to każdy punkt jednej części
bryły w symetrii względem zielonej prostej będzie miał obraz punktu należący do drugiej części
bryły.
Tak więc symetria osiowa względem tej prostej zachodzi.
23 lut 19:03
Bizon:
obnosisz się z tym "tematem" po różnych forach ...
to też twoje?
http://www.matematyka.pl/359372.htm
Oś symetrii to oś o krotności
∞
... narysowana przez Ciebie oś ma krotność 2 i nie jest osią symetrii bryły.
23 lut 20:43
mar8:
Tak mój temat. Nie dawało mi to spokoju.
Nie rozumiem podziału osi na krotności (za mała wiedza), ale jesteś przekonany na 100 procent,
że walec ma tylko jedną oś symetrii?

Bo ja nigdzie w internecie nie znalazłem, że ma jedną.
Może inaczej. Nigdzie nie znalazłem, że walec nie ma więcej niż jedna oś symetrii.
23 lut 22:03
Bizon:
... na starcie postawiłem Ci pytanie ... co to jest oś symetrii
bryły ... tu walca.
Piszesz:
"Prosta (zielona linia) nie dzieli bryły, ale zgodnie z definicją symetrii osiowej prosta ta
jest osią symetrii." ...
tylko osią symetrii CZEGO
bryły ... czy odwzorowania ... symetrii osiowej
?
23 lut 22:20
23 lut 22:28
mar8: Dzięki.
23 lut 22:44