Wyznacz wszystkie pary...
Leni: Mam problem z dwoma zadaniami. Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc w ich rozwiązaniu.
1. Wyznacz wszystkie pary (x, y) liczb całkowitych spełniających równanie:
2x+3y+
√2(y−2x)=16
2. Uzasadnij, że jeśli liczba log
12a jest większa od log
√2a
2, to liczba log
2a
jest ujemna.
Bardzo proszę o jakieś wskazówki.
22 lut 23:46
ICSP: zauważmy, że jeżeli x,y, mają być całkowite to również y − 2x będzie liczbą całkowitą.
Jeżeli y − 2x będzie liczbą różną od 0 to od razu dostajemy sprzeczność. Zatem jedyna opcja to
y − 2x = 0 ⇒ y = 2x
Wstawiając to do naszego równania :
2x + 6x = 16
x = 2 , y = 4
(x;y) = (2 ; 4)
22 lut 23:54
ICSP: Mamy pokazać, ze jeżeli log1/2 a > log√2 a2 to
Przekształcając nasze założenie dostajemy kolejno
log1/2 a > log√2 a2
− log2 a > 4 log2 a
−5 log2 a > 0
log2 a < 0
c.n.p.
22 lut 23:57