Schemat Bernoullego-zadanie-help
Kriss: W ciagu jednego cyklu automat montuje 10 ukladow. W ciagu ilu cyklow prawdopodobienstwo
wykonania przynajmniej jednego ukladu wadliwego bedzie nie mniejsze niz 0.8 jezeli
prawdopodobienstwo, ze dowolny uklad jest wadliwie wykonany jest rowne 0.01.
27 paź 13:13
aigus: | | | |
Pn(k)= | *pk*qn−k, k−liczba sukcesów, k−liczba wszystkich prób,p−prawdopodobieństwo |
| | |
sukcesu,q−prawdopodobieństwo porażki.
k−liczba wyprodukowanych wadliwych
mamy znaleźć takie n, aby P
n(k≥1)≥0.8
| | | |
0.8≤Pn(k≥1)=1−Pn(k=0)=1− | *0.010*0.99n=1−0.99n |
| | |
0.99
n≤1−0.8
0.99
n≤0.2
n≥log
0.99{0.2}
n≥160.1377
n≥161
Cykl składa się z produkcji 10 układów, więc liczba cyklów ≥ 161/10=16,1. Wobec tego cyklów
musi być co najmniej 17
27 paź 13:39