Zadanie
Kostek:

Jeśli mam trójkąt w którym kąt naprzeciwko najdłużego boku jest dwa razy większy od
najmniejszego kąta to ile jest w miejscu kropki ? 180−3α ?
22 lut 23:04
Aga1.: Tak
22 lut 23:09
Kostek: Dzięki
22 lut 23:14
Kostek:

Polecenie:
Długości boków pewnego trójkąta wyrażają się kolejnymi liczbami naturalnymi. Największy kąt w
tym trójkącie jest dwa razy większy od kata najmniejszego.Wyznacz długości boków tego trójkąta
Z tw carnota
(n+1)
2=(n+2)
2+n
2+2(n+2)ncosα
Ale co to mi da ?
Proszę o tylko o naprowadzenie..... co mam robić dalej. Chcę to zrobić sam
22 lut 23:37
Saizou :
tw. sinusów
sinα(n+2)=sin2α*n
sinα(n+2)=2sinαcosα*n /:sinα bo jest to kąt (0:180)
n+2=2cos*n
wrzucając to do tw. cosinusów
n
2=(n+1)
2+(n+2)
2−2(n+1)(n+2)*cosα
| | n+2 | |
n2=n2+2n+1+n2+4n+4−2(n2+3n+2)* |
| |
| | 2n | |
| | n3+5n2+8n+4 | |
n2=2 n2+6n+5− |
| |
| | n | |
n
3+6n
2+5n−n
3−5n
2−8n−4=0
n
2−3n−4=0
(n−4)(n+1)=0
n=4 bo n>0
zatem te boki to
4,5,6
jak nie zrobiłem błędu
23 lut 09:27
zawodus: kiepska wskazówka co dalej Saizou
23 lut 09:36
Saizou : wiem że kiepska, dalej trzeba obliczyć całkę potrójną dziewiątego stopnia z logarytmu
naturalnego granicy sinusa z pierwiastka sześciennego po obszarze omega
23 lut 09:39
Kostek: A czytać potrafi napisałem wskazówkę a nie rozwiązania <facepalm>
23 lut 09:51
Saizou : a co da ci wskazówka skoro źle napisałeś tw. Carnota
23 lut 09:54
Kostek: To trzeba było poprawić a nie gotować pisać... Chyba napisałem naprowadzić#rozwiązać
23 lut 10:00
Saizou : ale nikt nie kazał ci analizować rozwiązania
23 lut 10:04
Kostek: Ja chciałem wskazówkę.. Gotowca to mogę analizować bo taki za pewne na Internecie jest...i też
bym go znalazł. Ale chyba każdy chce się nauczyć.. Poradziłbym sobie jak bym dostał wskazówkę.
23 lut 10:09
Saizou : zauważ że zacząłem pisać do tego czego ci brakowało, czyli to niejako wskazówka
23 lut 10:11
Kostek: To można było napisać popraw twierdzenie...
23 lut 10:19
zawodus: Koniec... bo ta rozmowa nie prowadzi do niczego
23 lut 10:22