trygonometria
Kuba:): Czzesć, może mi ktoś wytłumaczyć jak zrobić to zadanie?
Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometycznych kata alfa, wiedząc, że :
ctgα=3
Umiem zrobić, gdy wiadomo, sinus lub cosinus, ale z tym mam problem

To pilne, więc jeśli można prosić to proszę o pomoc
22 lut 22:53
Aga1.: cosα=3sinα podstaw do 1 trygonometrycznej
i
sin
2α+9sin
2α=1
dokończ
b)
22 lut 23:01
PW: To są dwa zadania. Z którym masz problem?
22 lut 23:01
Kuba:): No własnie z tymi dwoma.
I własnie dotarłem do tego co Pani napisała: sin2α+9sin2α=1, a dalej nie wiem co mam robić
22 lut 23:03
PW: Masz problem typu "ile to jest krowa dodać 9 krów"?
22 lut 23:05
Kuba:): no, po prostu wyjdzie 10 sinα2=1,no i co dalej?
22 lut 23:07
Aga1.: 10sin
2α=1
licz dalej.
22 lut 23:08
Kuba:): sinα2=10−1
sinα2=9
sinα=3 v −3
Tak dobrze?
22 lut 23:09
PW: Aga, on ma kłopoty ze wszystkim.
22 lut 23:10
Kuba:): dobra, jak nie chce pomóc to nie musisz tu nic pisać, dzięki!
22 lut 23:11
Antek: Co Ty wypisujesz .
Przeciez jestes w 2 lub 3 klasie techniku czy liceum
Zalamac sie idzie .
Przeciez nie masz 10+sin2x=1 tylko masz mnozenie
to 10sin2x=1 to sin2x= ile
22 lut 23:16
22 lut 23:17
Eta:
Dobre
Aga1 z tymi
silniami
22 lut 23:18
Antek: Ulamki zapisuj za pomoca duzej litery U bo to co piszesz w tych nawiasach to jesy symbol
newtona (a to sie inaczej liczy )
cos x dobrze jednak wrocmy do sinusa
| | 1 | |
sin2x= |
| to sinx=√1/10 lub −√1/10 ktora wartosc przyjmujemy |
| | 10 | |
22 lut 23:25
Mila:
Kuba, ułamki piszemy za pomocą dużej litery Upotem piszemy {1}{10} i mamy:
| | 1 | |
cosα= |
| dla kąta ostrego |
| | √10 | |
22 lut 23:28
Antek: No to napisz jeszcze ile wynosi tg x
22 lut 23:31
Kuba:): | | 1 | |
tgx to przeciwieństwo ctg, więc jeśli ctg=3, to tng= |
| |
| | 3 | |
22 lut 23:35
Antek: Dobrze .
22 lut 23:36
Kuba:): | | 1 | |
no dobrze, ale nadal średnio wiem skąd wyszło, że sin2α= |
| |
| | 10 | |
22 lut 23:41
Antek: Chociaz tego teraz nie ucza bo uczniom jest ciezko to moze sobie to gdzies zapisz (moze sie
przyda )
Jesli masz dany ctgx to
Jeszeli masz dany tgx to wtedy
22 lut 23:46
Kuba:): Dobrze, dzięki. Zapisane
22 lut 23:48
Antek: | | cosx | | 3 | |
ctgx= |
| = |
| bo masz podane ze ctgx=3 |
| | sinx | | 1 | |
| | cosx | | 3 | |
to z rownosci |
| = |
| cosx=3sinx |
| | sinx | | 1 | |
Jedynka trygonometryczna sin
2x+cos
2x=1 ale nasze cosx=3sinx i teraz sin
2x+(3sinx)
2=1
to sinx+3
2*sinx
2=1 to sin
2x+9*sin
2x =1 dalej powinno byc juz wiadomo
22 lut 23:53
Eta:

α −− kąt ostry
| | b | | 3k | |
ctgα= |
| =3= |
| , b=3k , a=1k , c2=k2+9k2 ⇒ c=√10 |
| | a | | 1k | |
| | 1 | | 1 | | 3 | |
tgα= |
| , sinα= |
| , cosα= |
| |
| | 3 | | √10 | | √10 | |
22 lut 23:58
Antek: Przypatrz sie dobrze na ten rysunek i go przeanalizuj bo nie wiem czy tak pokazuja uczniom w
szkole , a powinni wtedy by nie bylo problemow z takimi zadaniami
23 lut 00:03
Eta:

α −−− kąt ostry
| | 28 | | 28 | | 45 | |
tgα= |
| , sinα= |
| , cosα= |
| |
| | 45 | | 53 | | 53 | |
23 lut 00:03
Kuba:): Dobra załapałem, dzięki
23 lut 15:41