trygonometria
tyu: gdzie zrobiłem błąd:
| 1 | |
| sin2x+sin2x= cosx+ sinx |
| 2 | |
| 1 | |
| sin2x+sinx−sinx−cosx=0 |
| 2 | |
| 1 | |
| 2sinxcosx+sinx − sinx − cosx=0 |
| 2 | |
sinx(cosx+sinx) − (cosx+sinx)=0
(cosx+sinx)(1−sinx)=0
(cosx+sinx)=0 lub (1−sinx)=0
tgx=−1 lub sinx=1
| | −π | | π | |
x= |
| +kπ lub x= |
| +2kπ |
| | 4 | | 2 | |
| | 3π | | π | |
bo w odpowiedziach jest x= |
| +kπ lub x= |
| +2kπ |
| | 4 | | 2 | |
czyli w odpowiedziach zamiast tgx przyjęto ctgx ?
22 lut 22:43
PW: Nie, to jest ta sama odpowiedź (seria przesunięta o π).
22 lut 22:47
tyu: rozumiem
22 lut 22:50