wielomian czwartego stopnia
Ev: Wielomian czwartego stopnia ma dwa miejsca zerowe: 3, −1, których suma krotności wynosi 4.
Punkt (0,1) należy do wykresu tego wielomianu. Podaj jego wzór. Rozważ wszystkie przypadki.
Jak próbuję to zrobić to wychodzi mi, że w ogóle nie ma takiego wielomianu...
22 lut 22:30
Bizon: ... żartujesz sobie

−
22 lut 22:43
Ev: miło by było
22 lut 22:45
Bizon:
W(x)=a(x−3)2(x+1)2
W(x)=a(x−3)(x+1)3
W(x)=a(x−3)3(x+1)
Podstawiaj współrzędne punktu (0, 1) i ustalaj a
22 lut 22:47
Ev: omg no tak... nie ma to jak we wzorze nie uwzględnić 'a'

dlatego mi źle wyszło. xD *żenada*
22 lut 22:52