uklad rownan.
mila.: motocyklista poruszajcy sie ze stala predkoscia przejechal droge z miasta A do miasta B w
ustalonym czasie. jesli jechalby z predkoscia o 6 km/h wieksza, to czas przejazdu bylby o 1
godzine krotszy; gdyby zas jego predkosc byla o 5 km/h mniejsza, to czas przejazdu bylby o 1
godzine i 12 minut dluzszy. z jaka predkoscia jechal motocyklista i w jakim czasie przebyl
droge z A do B? jak daleko jest z A do B?
pomoglby mi ktos przy tym zadaniu. nie wiem, jak ulozyc uklad rownan.
27 paź 12:48
Bogdan:
s = v * t
s − długość drogi, v − średnia prędkość na trasie o długości s, t − czas jazdy na tej trasie.
Rozwiąż poniższy układ równań:
s = v * t
s = (v + 6) * (t − 1)
s = (v − 5) * (t + 1,2)
27 paź 13:02
mila.: i tutaj maja byc 3 niewiadome?
27 paź 13:04
Bogdan:
Tak. to s, v, t
27 paź 13:07
mila.: dzieki wielkie.
27 paź 13:12