trygonometria
tyu: jakaś podpowiedź do tego zadania IsinxI=IcosxI ?
22 lut 21:38
Ajtek:
Najprościej graficznie

.
22 lut 21:39
tyu: graficznie to wiem, że się da, ale czy algebraicznie nie da rady?
22 lut 21:41
Ajtek:
Da radę, myśl

.
22 lut 21:42
tyu: to trzeba rozwiązać równanie cosx=sinx, ale rozwiązania są tylko w I i II ćwiartce ?
22 lut 21:48
ICSP: Dwa przypadki :
1o cosx = 0
2o cosx ≠ 0
22 lut 21:51
tyu: może chociaż wzory jak te 2 przypadki mają wyglądać (rozwiązać spróbuję sam), bo nie wymyślę
tego
22 lut 21:56
ICSP: a jakie wartości może przyjąć sinx gdy cosx = 0 ?
22 lut 21:59
tyu: | | π | |
gdy cosx=0, to sinx = |
| = 1 |
| | 2 | |
22 lut 22:04
Ajtek: lub −1

.
22 lut 22:24
tyu: no tak, nie spojrzałem dalej na wykres
czyli te wzory to sinx= 1 lub sinx = −1, chyba nie ?
22 lut 22:30
Mila:

Rozwiąż równanie: IsinxI=IcosxI
Z wykresu:
odp.
22 lut 22:46
tyu: dziękuję za wyjaśnienie
22 lut 22:52
PW: Ale myśli ICSP nie podjąłeś. Trzeba było zwyczajnie podzielić obie strony przez cosx
i rozwiązać równanie
|tgx| = 1.
22 lut 22:53
tyu: czyli w ten sposób
IsinxI=IcosxI / cosx
ItgxI = 1 => tgx = 1 lub tgx = − 1
22 lut 23:07
PW: No pewnie, o wiele łatwiej zauważyć rozwiązanie. Pamiętaj o okresowości i spróbuj zobaczyć
możliwość zapisania obu serii rozwiązań za pomocą jednego wzoru, żeby porównać z wynikiem
Mili.
22 lut 23:16
ZKS:
Można też podnieść obustronnie do kwadratu przenieść wszystko na jedną stronę i skorzystać ze
wzoru na cos(2x).
22 lut 23:18
tyu: podnoszenie do kwadratu obu stron, to będzie w ten sposób ?
IsinxI=IcosxI /
2 sin
2x=cos
2x sin
2x−cos
2x=0
| | 1 | |
sin2x−1+sin2x=0 2sin2x=1 sin2x= |
| |
| | 2 | |
| | √2 | | −√2 | |
sinx= |
| lub sinx = |
| czyli |
| | 2 | | 2 | |
22 lut 23:38
23 lut 00:03