matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
x
abcd:
n = 12
12∑(t−t
średnie
)
y
t
12*(−6,5)
a
1
=
=
= −0,045
n(n
2
−1)
12(12
2
−1)
1
1
y
średnie
=
∑
y
t
=
*63 = 5,25
n
12
1
1
t
średnie
=
∑
y
t
=
*63 = 5,25
n
12
a
0
= y
średnie
− a
1
*t
średnie
a
0
= 5,25 − (−0,045*5,25) = 5,486 y
t
= −0,045t + 5,486
22 lut 21:07