styczna do okręgu
;;;: W układzie współrzędnych narysuj okrąg o równaniu (x+2)2+(y−3)2=4 oraz zaznacz punkt
A=(0,−1). Prosta o równaniu x=0 jest jedną ze stycznych do tego okręgu przechodzącą przez
punkt A. Wyznacz równanie drugiej stycznej do tego okręgu, przechodzącej przez punkt A.
Umiem to narysować, ale nie wiem jak wyznaczyć. Jedyne co mam to: y=ax+b, więc −1=b.
22 lut 20:54
Mila:

s: y=ax−1
Podstawiamy do równania okręgu
(x+2)
2+(ax−1−3)
2=4
x
2+4x+4+a
2x
2−8ax+16=4
x
2(1+a
2)+x*(4−8a)+16=0
Aby prosta była styczna to musi mieć jeden punkt wspólny z okregiem
⇔
Δ=0⇔Δ=(4−8a)
2−4*16*(1+a
2)=0
16−64a+64a
2−64−64a
2=0
16−64a−64=0⇔64a=−48
Posprawdzaj rachunki.
II sposób
z odległości stycznej od S
22 lut 22:06
;;;: dziękuję : )
22 lut 22:14
Mila:
22 lut 22:24