logarytm w potędze
;;;: ile to jest 21−log2x = x+1 ?
22 lut 20:33
Ja: 1, bo x>0
22 lut 20:37
Janek191:
2
1 − log2 x = x + 1 ; x > 0
2*2
− log2 x = x + 1
2 = ( x + 1)*x
2 = x
2 + x
x
2 + x − 2 = 0
( x +2)*( x − 1) = 0
x = − 2 < 0 − odpada lub x = 1
Odp. x = 1
=========
22 lut 20:38
Janek191:
2
1 − log2 x = x + 1 ; x > 0
2*2
− log2 x = x + 1
2 = ( x + 1)*x
2 = x
2 + x
x
2 + x − 2 = 0
( x +2)*( x − 1) = 0
x = − 2 < 0 − odpada lub x = 1
Odp. x = 1
=========
22 lut 20:38
;;;: a skąd się wzięło w drugiej linijce 2*2? i w trzeciej dzielenie?
22 lut 20:45
J: Bo am*an = am + n, tutaj m =1 i n = −log2x
22 lut 20:55