punkty wspólne funkcji dla parametru k
845729: | | 1 | |
Dla jakiej wartości parametru k wykresy funkcji c(x)= |
| , d(x)=−x2+k mają dokładnie dwa |
| | x2 | |
punkty wspólne?
| | 1 | |
Ja to robię tak, że −x2+k= |
| |*x2 |
| | x2 | |
−x
4+kx
2=1
t=x
2
−t
2+tk−1=0
Δ=k
2−4
Δ
k=16
no i nie wiem, wyjdą mi z tego k
1 i k
2 i co dalej? chyba że źle?
22 lut 20:22
Alfa: żeby równanie dwukwadratowe miało dokładnie 2 rozwiązania, to równanie kwadratowe musi mieć 1
rozwiązanie dodatnie.
−t2 + kt − 1 = 0
Δ = 0
t0 > 0
22 lut 21:51