Pomoc
Pomoc ;]: x
3+6*x
2+5*x−12=0
Już ci pokaże co i jak
27 paź 10:16
Matiz: x = −4 v x = −3 v x = 1
27 paź 10:19
Bogdan:
Wyznacz dzielniki wyrazu wolnego, czyli liczby 12, wstawiaj kolejno do równania te dzielniki
tak długo, aż otrzymasz 0. Jeśli dzielnikiem spełniającym rownanie jest liczba
c, to
podziel wielomian będący lewą stroną równania przez dwumian (x − c). Otrzymasz równanie
kwadratowe, dalej Δ.
27 paź 10:22
Matiz: Więc tak: te pierwsze 3 punkty to zadanka a kolejne 3 to odpowiedzi. Zależy mi na tym by poznać
sposób obliczenia tych pierwiastków... Proszę o pomoc

a) x
3+6*x
2+5*x−=0
b) x
3+x
2−8*x−6=0
c) 3*x
3+x
2+4*x−4=0
a) x=−4 v x=−3 v x=1
b) x=−3 v x=1 − 3
0.5 v x=1 + 3
0.5
c) x=2/3
27 paź 10:38
Bogdan:
a) dobrze,
b) dobrze, poprawimy zapisy: x1 = −3, x2 = 1 − √3, x3 = 1 + √3,
c) dobrze
27 paź 11:11
Luk: Po co bylo do mat infu Maxiu
28 paź 21:56
Matiz: Dać linka osobom niedojrzałym... wszystko wezmą jako zabawkę bo wiadomo − nie potrafią pomoc
tylko biora wszyskto za zabawe a te zarty to nawet nie zaliczaja sie do smiesznych, jedynie ty
tylko sie z tego smiejesz bo twoj poziom zachowania oraz dojrzalosci jest na bardzo niskim
poziomie.
Tak czy siak, nadal prosze o pomoc
28 paź 22:39