dwusieczna w trojkacie
wera: jak znalezc wspolrzedne punktu przeciecia dwusiecznej kata A z przeciwleglym bokiem BC trojkata
ABC (A=4,1, B=7,5, C=−4,7)?
22 lut 19:57
Cash18: Wylicz równania AC i AB i zauważ że są one oddalone od dwusiecznej w takiej samej odległości.
Myślę że sobie poradzisz. Pozdrawiam
22 lut 21:07
Janek191:

A = ( 4; 1)
B = ( 7; 5)
C = ( − 4; 7 )
Prosta AB
y = a x + b
| | 4 | | 3 | | 16 | | 13 | |
1 = |
| *4 + b ⇒ b = |
| − |
| = − |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
===================
Prosta AC
| | 7 −1 | | 3 | |
a1 = |
| = − |
| |
| | − 4 − 4 | | 4 | |
b
1 = 7 − 3 = 4
==============]
Te proste są prostopadłe
Prosta AD, gdzie D punkt przecięcia się dwusiecznej kąta ∡ A z bokiem BC
y = a
2 x + b
2
Kąt między prostą AB i prostą AD ma 45
o
oraz
| | a2 − 43 | |
tg φ = I |
| I = tg 45o = 1 |
| | 1 + 43*a2 | |
a
2 = − 7
−−−−−−−−−−−−−−
y = − 7 x + b
2
1 = −7*4 + b
2
b
2 = 29
y = − 7 x + 29
===========
Prosta BC ma równanie
=====================
D − punkt wspólny pr BC i pr AD
y = − 7 x + 29
−−−−−−−−−−
| | 2 | | 69 | |
− 7 x + 29 = − |
| x + |
| / * 11 |
| | 11 | | 11 | |
− 77 x + 319 = − 2 x + 69
− 75 x = − 250 / ( − 25)
3 x = 10
| | 10 | | 70 | | 87 | | 17 | | 2 | |
y = − 7* |
| + 29 = − |
| + |
| = |
| = 5 |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
========================
22 lut 21:55
wera:
dziękuję, obliczylam równania
AC= − 13/4 x +11
AB= 1/3 x +8/3
nie rozumiem wyliczania rownan
co dalej?
22 lut 22:12
wera: juz patrze, dzieki
22 lut 22:13
Janek191:
Kliknij po lewej stronie na: geometria analityczna
kąt między prostymi
22 lut 22:47
Janek191:

II sposób:
A = ( 4; 1) B = ( 7; 5) C = ( − 4; 7 )
Wyznaczamy prostą AB :
y = a x + b
1 = 4a + b
5 = 7a + b
−−−−−−−−− odejmujemy stronami
5 − 1 = 7a + b − 4a − b
4 = 3a
| | 4 | | 3 | | 16 | | 13 | |
b = 1 − 4 a = 1 − 4* |
| = |
| − |
| = − |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | y2 − y1 | |
Wyznaczamy prostą AC ( innym sposobem ) : y − y1 = |
| *( x − x1) |
| | x2 − x1 | |
| | 7 − 1 | |
y − 1 = |
| *(x − 4) |
| | − 4 − 4 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Prosta AB w postaci ogólnej :
3 y = 4 x − 13
4x − 3y − 13 = 0
============
Prosta AC w postaci ogólnej :
4 y = − 3 x + 16
3 x + 4 y − 16 = 0
==============
Korzystamy z wzoru na dwusieczne :
Mamy
| I 4x − 3y − 13 I | | I 3 x + 4 y − 16 I | |
| = |
| / * 5 |
| √42 + (−3)2 | | √32 + 42 | |
I 4 x − 3y − 13 I = I 3 x + 4 y − 16 I
Wyznaczamy dwusieczną
I 4 x − 3 y − 13 I = 3 x + 4 y − 16
4 x − 3 y − 13 = − ( 3 x + 4 y − 16)
4 x − 3 y − 13 = − 3 x − 4 y + 16 lub 4 x − 3 y − 13 = 3 x + 4 y − 16
7 x + y − 29 = 0 lub x − 7 y + 3 = 0
| | 1 | | 3 | |
y = − 7 x + 29 lub y = |
| x + |
| − równanie II dw. |
| | 7 | | 7 | |
===========
więc prosta AD ma równanie:
y = − 7 x + 29
==============
Wyznaczam jeszcze równanie prostej BC
| | 7 − 5 | |
y − 5 = |
| *( x − 7) |
| | − 4 − 7 | |
| | 2 | | 14 | | 55 | |
y = − |
| x + |
| + |
| |
| | 11 | | 11 | | 11 | |
=====================
Znajduję punkt wspólny prostych : AD i BC :
y = − 7 x + 29
| | 2 | | 69 | |
y = − |
| x + |
| / * 11 |
| | 11 | | 11 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−
y = − 7 x + 29
11 y = − 2 x + 69
−−−−−−−−−−−−
11*( − 7 x + 29) = 2 x + 69
− 77 x + 319 − 2x = 69
− 75 x = 69 − 319 = − 250 / : ( − 25)
3 x = 10
==========
| | 10 | | 70 | | 87 | | 17 | | 2 | |
y = − 7* |
| + 29 = − |
| + |
| = |
| = 5 |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
==================================
Odp.
========================
23 lut 09:06