składanie funkcji
Efka: może ktoś mi wytłumaczyć składanie funkcji na przykładzie:
f(x)=2x
g(x)=x+1
mam stworzyć f o g, g o f, f o g o f i g o f o g
27 paź 10:14
Bogdan:
Wyjaśnij znaczenie oznaczenia
o
27 paź 10:16
Efka: f o g = f[g(x)]
27 paź 10:23
Bogdan:
No to wykonaj to działanie: f[g(x)] = f(x + 1) = 2*(x + 1) = ...
27 paź 11:51
winiu: Wyznacz złożenie funkcji h(x)=g(f(x)) jeżeli
a) f(x)=3x+4
g(x)=4−3sinx
b)
f(x)1x
g(x)=3x2 −2x +1
5 lut 15:35
Janek191:
a)
h(x) = g( f(x)) = g( 3x + 4) = 4 − 3 sin (3x + 4)
5 lut 16:59
Janek191:
a)
h(x) = g( f(x)) = g( 3x + 4) = 4 − 3 sin (3x + 4)
5 lut 16:59
Janek191:
a)
h(x) = g( f(x)) = g( 3x + 4) = 4 − 3 sin (3x + 4)
b)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
h(x) = g( f (x)) = g( |
| ) = 3 *( |
| )2 − 2* |
| + 1 |
| | x | | x | | x | |
5 lut 17:01
winiu: Jeszcze 2 zadania.
Zad 2.
Wyznacz funkcje odwrotną do f(x)=−2x−4. NArysuj wykres fukncji odwrotnej
Zad3.
Sprawdź ,że funkcja f(x)=cosxx3 jest nieparzysta
5 lut 18:13
Janek191:
z.2
f(x) = − 2x − 4
inaczej
| | − y − 4 | |
y = − 2x − 4 ⇒ 2x = − y − 4 ⇒ x = |
| = − 0,5y − 2 |
| | 2 | |
Po zamianie zmiennych otrzymamy
y = − 0, 5 x − 2
lub
f(x) = − 0,5 x − 2
−−−−−−−−−−−−−−
z.3
Zapisz ułamek przy użyciu U
5 lut 22:33