Rozwiązaniem równania 3-2(2+x)=x+5 jest
user1020: Rozwiązaniem równania 3−2(2+x)=x+5 jest:
odpowiedzi A. x=−2, B.x=−1, C.x=1 D. x=2
Proszę o pomoc w rozwiązaniu
22 lut 18:55
Antek: To jest zadanie zbyt proste aby je zamieszczac na forum
Dzieci w podstawowce takie rownania rozwiazuja
22 lut 18:58
user1020: Prosiłam o pomoc w rozwiązaniu, nie o ocenę. Schowaj swoją dumę do kieszeni. Po to istnieje to
forum, żeby pomagać innym, jeśli czegoś nie wiedzą.
22 lut 19:04
Antek: A czego nie wiesz . Nie umiesz popmnozyc nawias przez liczbe i dodawac i odejmowac ?
22 lut 19:07
user1020: Nie wychodzi mi żadna liczba z odpowiedzi
22 lut 19:09
Antek: 3−2(2+x)=x+5
3−4−2x=x+5
Teraz niewiadome (czyli xy) na lewa strone rownania a wiadome na prawa
−2x−x=5−3+4
−3x=6 to x= ile ?
22 lut 19:14
Antek: Nawias przez liczbe −2(2+x)=−2*2−2*x= −4−2x
22 lut 19:15
user1020: Dziękuję bardzo za pomoc. Już wszystko jasne
22 lut 19:17
Antek: Dobrze

Ale naucz sie rozwiazywac takie rownania bo to naprawde jest proste
22 lut 19:19
user1020: Dzięki. Mój błąd polegał na tym, że wyliczyłam od razu ile to 3−2=1 i tak mnożyłam przez
nawias. Będę teraz pamiętać
22 lut 19:22
Antek:
Musisz pamietac o kolejnosci wykonywania dzialan
22 lut 19:26
22 lut 19:28
user1020: dzięki, poćwiczę na pewno bo często mi się to myli
22 lut 19:33