funkcje
Lala: | | x3+16 | |
wyznacz najmniejszą wartość funkcji f(x)= |
| gdy x>0 na nawet od czego zacząć .. |
| | x | |
proszę o pomoc
22 lut 18:47
PW: Chcesz liczyć pochodne, czy metodą elementarną?
22 lut 18:55
Lala: metodą elementarną
22 lut 18:57
oskar: AM−GM
⇔
| | 8 | | 8 | | 16 | |
x2 + |
| + |
| = x2 + |
| ≥ 3*3√x2*8x*8x = 12 |
| | x | | x | | x | |
22 lut 19:00
zombi: am−gm
22 lut 19:00
zombi: ktoś mnie uprzedził
22 lut 19:00
Lala: to teraz powoli od początku

skąd się to wzięło? w pierwszym wyrażeniu w liczniku wyłączyłeś
x przed nawias i skróciłeś ale skąd ta 3?
22 lut 19:03
PW: Lala, nie wierz im. Żadne "⇔". Nierowność jest prawdziwa, ale trzeba pokazać, że wartośc
12 jest osiagana na (0,∞). Masz wyznaczyć minimum, a nie pokazać, że "być może minimum jest
rowne 12"
22 lut 19:04
Lala: to powiedz kolego jak to zrobić
22 lut 19:05
zombi: Z nierówności między średnią arytmetyczną i geometryczna 3 liczb:
Jeśli a,b,c>0 to zachodzi
| | x3+16 | | 16 | | 8 | | 8 | |
Wyrażenie |
| rozbijamy na x2 + |
| = x2 + |
| + |
| , czyli mamy sumą |
| | x | | x | | x | | x | |
| | 8 | 8 | |
trzech liczb, nasze a+b+c ich iloczyn to x2 |
|
| = 64, wracając do naszej |
| | x | x | |
nierówności mamy
| x3+16 | |
| ≥ 3*4 = 12, zatem najmniejsza wartość tego wyrażenia to 12. |
| x | |
22 lut 19:07
zombi: | | x3+16 | |
No to wystarczy sprawdzić, czy wyrażenie |
| = 12 dla jakiegoś x>0 |
| | x | |
Rozwiązujesz równanie x
3 − 12x + 16 = 0, którego pierwiastkiem jest x=2, który jest oczywiście
>0 zatem spełnia nasze minumum, więc ono jest osiągalne.
22 lut 19:09
Lala: ok, dzięki
22 lut 19:17
PW: Warto też znać dokładnie treść stosowanych twierdzeń.
Nierówność między średnimi staje się równością gdy wszystkie składniki są sobie równe, więc
wystarczyło sprawdzić, czy istnieje x > 0, dla którego
− jest to liczba
3√8 = 2.
Sprawdzenie:
22 lut 22:05