2 ciągi
Kicia: Oblicz sumę 1 −4 + 7 − 10 +13 −16 ... , gdy suma ta ma:
a) 2n składników
b) 2n + 1 składników
c) n składników.
czy ktoś rozumie to zadanie

?
wiem że w a) −3 wychodzi ale reszty nie potrafię rozwiązać. Czy ktoś może mi pokazać krok po
kroku aby zrozumieć to zadanie ?
22 lut 18:44
Kicia: .
22 lut 18:49
Kicia: podbijam
22 lut 20:13
Ja: a) dwa ciągi arytmetyczne o n wyrazach
pierwszy a1=1 i r=6
drugi a1=−4 i r=−6
dodaj dwie sumy o n wyrazach
22 lut 20:20
Kicia: właśnie to robię i mi nie wychodzi...
znam wzory na sumy ciągu artymetycznego ale wyniki mi sie nie zgadzają, szczególnie pkt "b"
jest najtrudniejszy,,,
różnice i 1 wyrazy są mi znane w zupełności.
22 lut 20:34
Ja: Sn1=2*1+(n−1)*62
Sn2=2*(−4)+(n−1)*(−6)2
22 lut 20:43
Kicia: ok dziękuję za pomoc

już wiem co dalej robić
22 lut 20:48
Ja: Sorry, zgubione n w obu wzorach!
W b) pierwsza suma to
Sn+1=2*1+n*62*n
zaś druga taka sama jak w a)
22 lut 20:51