proszę o pomoc
pawlito1973: niewiem jak się do tego zabrać: oblicz ile jest cyfr czterocyfrowych nieparzystych w których
niewystępują 1 i 2
27 paź 10:05
Bogdan:
Nie spamuj
23860.
Zadaj sobie pytania:
1. Ile cyfr może znajdować się na pierwszym miejscu?
2. Ile cyfr może znajdować się na drugim miejscu?
3. Ile cyfr może znajdować się na trzecim miejscu?
4. Ile cyfr może znajdować się na czwartym miejscu?
Odpowiedz teraz sobie na te pytania. Co w tym trudnego ?
27 paź 10:12
pawlito1973: a może jakaś podpowiedz tu: ile trzy cyfrowych podzielnych przez 5 . i dzięki za poprzednie
27 paź 10:38
Bogdan:
Te same pytania, jak poprzednio. Jakie liczby dzielą się przez 5?
27 paź 11:17
Bogdan:
Widzę, że zadałem trudne pytanie. Odpowiadam więc − przez 5 dzielą się liczby, które w zapisie
mają na ostatnim miejscu cyfrę 0 lub cyfrę 5.
27 paź 11:49
pawlito1973: to proszę jeszcze o potwierdzenie czy wynik będzie 179
27 paź 11:57
Bogdan:
Napisz, jak obliczyłeś liczbę 179, sprawdzę, czy dobrze liczyłeś.
27 paź 12:04
pawlito1973: 100:5=20 i potem 995:5=199 a potem 199−20=179 i oto tym sposobem mam wynik 179 prosze o
potwierdzenie
27 paź 12:08
Bogdan:
Źle.
Ile jest trzycyfrowych podzielnych przez 5.
Ile cyfr może stać na pierwszym miejscu?
Ile cyfr może stać na drugim miejscu?
Ile cyfr może stać na trzecim miejscu? Odp.: na trzecim miejscu może znajdować się cyfra 0
lub cyfra 5, a więc dwie cyfry.
27 paź 12:15
Bogdan:
Odpowiedz na pierwsze dwa pytania.
27 paź 12:15
pawlito1973: dlatego powiedziałem że niewiem jak sie do tego zabrać możeby tak jakiś konkretny wzór
27 paź 12:19
pawlito1973: na piirwszym miejscu może być 9 cyfr na drugim 9 na trzecim 2 cyfry
27 paź 12:21
Bogdan:
Nie ma wzoru. Zadanie rozwiązujesz "na zdrowy rozum".
Jeszcze raz pytam: ile cyfr może znajdować się na pierwszym oraz na drugim miejscu
w liczbie trzycyfrowej.
27 paź 12:22
pawlito1973: a czy wynikiem będzie 162 a wiliczyłem to tak 9 na pierwszym razy 9 na drugim i 2 razy na
trzecim=162
27 paź 12:28
Bogdan:
Na pierwszym miejscu może znajdować się jedna z 9 cyfr (nie może być 0), na drugim miejscu
może stanąć jedna z 10 cyfr, na trzecim dwie cyfry: 0 lub 5.
27 paź 12:56
pawlito1973: a w czterocyfrowych nieparzystych w których nie występują cyfry 1 i 2 wyliczyłem 256 czy tak
27 paź 13:37
pawlito1973:
27 paź 20:00