stereometria
liko: Wszystkie krawędzie prawidłowego ostrosłupa czworokątnego mają długość a. Oblicz pole przekroju
płaszczyzną poprowadzoną przez środku dwóch sąsiednich krawędzi podstawy i środek wysokości
ostrosłupa.
22 lut 18:43
liko: pomoże ktoś?
22 lut 19:22
Ja: Przekrojem jest trójkąt o podstawie równej połowie dlugości przekątnej kwadratu.
Wysokość tego trójkąta oblicz z tw. Pitagorasa.
Pamiętaj, że wysokość tego ostrosłupa jesr równa połowie dlugości przekątnej jego podstawy
22 lut 19:37
liko: weźcie pomóżcie
22 lut 19:37
dero2005:
23 lut 09:53
:D: jak pole trójkąta na górze obliczyć?
23 lut 10:24
liko: będę mógł liczyć na czyjąś pomoc?
23 lut 12:29
dero2005:
| | AF | | | |
tg∡ABF = |
| = |
| = 1 ⇒ ∡ABF = 45o |
| | FB | | | |
∡ABF = ∡CBD
Δ BCD = jest prostokątny
23 lut 14:07