Ruch harmoniczny
Gostek_z_dziczy: Zakładając, że wychylenie w ruchu harmonicznym dane jest wzorem:
x = 2a sin(3πt)
Oblicz amplitudę, prędkość kątową, okres, prędkość maksymalną i max przyspieszenie w tym ruchu.
.
Generalnie wiem, że ω = 2πT, skąd wyznaczę okres T. Prędkość maksymalna to vmax = Aω, a
przyspieszenie maksymalne: amax=Aω2. I nie rozumiem tylko, co oznacza w tym równaniu
początkowe wyrażenie 2a. Powinna być to amplituda, ale co oznacza to a? Jest to jakaś stała,
jakiś współczynnik czy to przyspieszenie jakieś?
Z góry dziękuję za podpowiedzi
22 lut 18:05
Trivial:
Liczba a to jakiś parametr.
Wychylenie, prędkość i przyspieszenie w ruchu harmonicznym wyrażają się wzorami
x(t) = x
maxsin(ωt + φ)
| | dx | |
v(t) = |
| = (xmaxω)cos(ωt + φ) = vmaxcos(ωt + φ) |
| | dt | |
| | dv | |
a(t) = |
| = −(xmaxω2)sin(ωt + φ) = −amaxsin(ωt + φ) |
| | dt | |
gdzie ω to
częstość kołowa (nie mylić z prędkością kątową, którą też oznacza się ω).
Teraz trzeba dopasować oznaczenia do funkcji danej w zadaniu.
x(t) = x
maxsin(ωt + φ) = 2a sin(3πt)
Dopasowując mamy:
x
max = 2a ω = 3π φ = 0
| | 2π | |
vmax = xmaxω amax = xmaxω2 T = |
| |
| | ω | |
| | v | |
Prędkość kątowa Ω = |
| , gdzie r = xmax = 2a. |
| | r | |
22 lut 18:22
Trivial: Ale zaraz, zaraz! To jest ruch harmoniczny, więc jaki ma sens mówienie o prędkości kątowej?
22 lut 18:26
Gostek_z_dziczy: Aha, kwestia w tym że "a" to parametr
Dziękuję za pomoc
22 lut 18:26
Gostek_z_dziczy: A nie wiem, ja to z tą prędkością kątową przepisałem żywcem z podręcznika
22 lut 18:26
Gostek_z_dziczy: Może częstość kołowa i prędkość kątowa to jedno i to samo, skoro oznaczamy to ω ?
22 lut 18:27
Trivial: Może...
22 lut 18:32