funkcja kwadratowa
Gośka: Wykresem funckji kwadratowej f jest parabola o wierzchołku w początku układu współrzędnych i
przechodząca przez punkt P=(−2,−8). Wobec tego funkcja f określona jest wzorem:
A.f(x)=−2(x−2)2+8 B.f(x)=−2(x+2)2+8 C.f(x)=2(x+2)2−8 D.f(x)=−2x2. Proszę o podanie odpowiedzi
oraz jak to należy rozwiązać
22 lut 16:57
Aga1.: W(0,0)
y=a(x−0)2+0
czyli y=ax2
Wylicz a
−8=a(−2)2
22 lut 17:00
J: f(x) = ax2 i f(−2) = − 8 , oblicz "a"
22 lut 17:01
Gośka: dziękuję
22 lut 17:03
Kaja: rozwiaz nierówność U (x +4)−2≥U (5+6) x
22 lut 21:46