ciągi arytmetyczne
Sabcia: pomóżcie rozwiązac to zadanie bo nie rozumiem do końca o co w nim chodzi bardzo prosze

Suma trzech liczb tworzących ciąg arytmetyczny wynosi 6. Jeżeli do tych liczb dodamy
odpowiednio 2, 7 i 24 to otrzymamy ciąg geometryczny. Wyznacz te liczby.
27 paź 09:38
Bogdan:
Pojęcie sumy rozumiesz? Jeśli tak, to przyjmij oznaczenia literowe dla trzech liczb,
zapisz ich sumę i przyrównaj ją do 6. To jest pierwsze równanie. Potem napiszemy kolejne
równania.
27 paź 10:05
Sabcia: może ktos sprawdzic czy mam dobrze i pomoc rozwiązac do końca


a+(a+r)+(a+2r)=6
3a+3r=6 /:3
a+r=2
a=2−x
a
1+r+7 a
1+2r+24
−−−−−−−− = −−−−−−−−−
a
1+2 a
1+r+7
2−r+r+7 2−r+2r+24
−−−−−−− = −−−−−−−−−
2−r+2 2−r+r+7
9 26+r
−−− = −−−−−
4−r 9
81=(4−r)(26+r)
81=104−22r−r
2
r
2+22r−104+81=0
r
2+22r−23=0
Δ=b
2−4ac
Δ=484−4*1*(−23)
Δ=484+92
Δ=576
√Δ =24
−22−24 −46
r
1= −−−−−−− = −−−−− = −23
2*1 2
−22+24 2
r
2= −−−−−− = −−−− = 1
2 2
dalej nie wiem jak mam rozwiązac moze mi ktoś podpowie
27 paź 22:32
Eta:
Podam prościej ( tak jak podpowiedział
Bogdan
a, b, c −−− tworzą ciąg arytm. to
zatem: 2b = a +c
z tresci zad. masz: a+b+c = 6
więc podstawiajac za 2b otrzymasz : 3b = 6 =>
b= 2
więc a +c = 6 −2 = 4
teraz:
a +2, b+7 , c+24 −−− tworzą ciąg geom
to: a+2 , 9, c+24 .... " "
więc : (a +2)(c+24)= 9
2 = 49
rozwiąż teraz taki układ:
a +c = 4 => a = 4−c
(a +2)(c+24)= 49
powodzenia!
27 paź 22:48
Bogdan:
Dobry wieczór.
Proponowałem inną drogę.
Ciąg arytmetyczny: a, b, c
(ciąg ten jest ar. wtedy, gdy: 2b = a + c)
Ciąg geometryczny: a + 2, b + 7, c + 24
(ciąg ten jest geom. wtedy, gdy: (b + 7)2 = (a + 2)(c + 24)
Rozwiązujemy układ równań:
1. a + b + c = 6 ⇒ 2b + b = 6 ⇒ 3b = 6 ⇒ b = 2
2. 2b = a + c ⇒ a + c = 4 ⇒ c = 4 − a
3. (b + 7)2 = (a + 2)(c + 24)
3. (2 + 7)2 = (a + 2)(4 − a + 24) ⇒ 81 = (a + 2)(28 − a) ⇒ a2 − 26a + 25 = 0
a = 1 lub a = 25
b = 2
c = 4 − 1 = 3 lub c = 4 − 25 = −21
Odp.: (1, 2, 3) lub (25, 2, −21)
27 paź 22:53
Bogdan:
Dobry wieczór
Eto
27 paź 22:56
Eta: :
Dobry wieczór
Bogdanie
27 paź 22:56
Bogdan:
Łał, pierwszy raz tak tęczowo zostałem powitany

.
Jakiś chochlik wlazł do Twojego postu.
27 paź 22:59
AROB: Dobry wieczór
Eto i
Bogdanie.

Wczoraj niestety miałam kłopot z wejściem na forum, serwer odmawiał mi połączenia.
27 paź 22:59
Bogdan:
Dobry wieczór
AROB, może nagrzeszyłaś
27 paź 23:01
27 paź 23:07
Eta:
Witaj
AROB 
Nie słuchaj "smoka" .... wszyscy mieliśmy ten sam problem

Do; Sherlocka Holmesa...... gdzie ten "chochlik'
27 paź 23:08
AROB: To mnie pocieszyłaś
Eto, że nie tylko mnie to spotkało.
Widzę,że masz dziś kolorowy nastrój.
27 paź 23:18
Bogdan:
Chochlik ukrył się przy 9
2 = 49
27 paź 23:22
Eta:
Omg

to taki

myślałam ,że
Sabcia sama to zauważy
27 paź 23:26
Bogdan:
Sabcia nie zauważyła nawet naszych gotowych rozwiązań.
27 paź 23:28