równania sprowadzające się do równań kwadratowych
klaudiaaa: 2x2 −5√x2+2 + 6 = 0
22 lut 16:55
klaudiaaa: chociaż początek
22 lut 16:59
Aga1.: √x2+2=t, t≥0
Podnosząc do kwadratu mamy
x2+2=t2
x2=t2−2
i masz początek
2(t2−2)−5t+6=0
22 lut 17:03
klaudiaaa: dziękuję
22 lut 17:07
klaudiaaa: x2+2> lub równe 0
to ile wynosi x ?
22 lut 17:49
klaudiaaa: x2+2> lub równe 0
to ile wynosi x ?
22 lut 17:50
Aga1.: x2+2≥0 dla x∊R.
22 lut 23:06
pigor: ..., lub w zbiorze D=R np. tak :
2x2−5√x2+2+6=0 ⇔ 2x2+4−5√x2+2+2=0 ⇔ 2(x2+2)−5√x2+2+2=0 ⇔
⇔ 2(√x2+2)2−5√x2+2+2=0 ⇔ 2(√x2+2)2−4√x2+2−√x2+2+2=0 ⇔
⇔ 2√x2+2(√x2+2−2) − 1(√x2+2−2)=0 ⇔ (√x2+2−2) (2√x2+2−1)=0 ⇔
⇔ √x2+2−2=0 v 2√x2+2−1=0 ⇔ √x2+2=2 v √x2+2=12 ⇔
⇔ x2+2=4 v x2+2=14 ⇔ x2=2 v x2=−32 ⇔ }x}=√2 v x∊∅ ⇔
⇔ x=−√2 v x=√2 ⇔ x∊{−√2, √2} .
23 lut 00:00