Maturalne do sprawdzianu K. PAZDRO [pozdro xd]
Hajtowy: Mam kilka zadań z arkusza maturalnego K. PAZDRO − których nie umiem zrobić...

Zadanie 1
| | 1 | |
Liczba 4 |
| * 3√4 = 6√4 * 3√4 = ... |
| | 6 | |
Może i mam braki w potęgach, ale nwm czemu tu ma wyjść 2.
Zadanie 2
http://www.ufast.eu/pics/339170Zadanie_2.jpg
Zadanie 3
| | 2 | |
Odwrotnością liczby |
| jest liczba: |
| | √3−1 | |
Tego to już kompletnie nie wiem ...
Zadanie 4
http://www.ufast.eu/pics/820367Zadanie_4.jpg
Zadanie 5
Wykres funkcji liniowej f(x) = (1−m)x + m przechodzi przez I, II i III ćwiartkę układu
współrzędnych, wtedy i tylko wtedy, gdy:
A) m ∊ (−oo ; 1)
B) m ∊ (−1;0)
C) m ∊ (0;+oo)
D) m ∊ (0;1)
Tego też nie wiem, strzelałem...
Zadanie 6
Dany jest ciąg (a
n), w którym a
n=(−1)
n * (n−1), n ∊ N
+ . Jeśli k jest liczbą naturalną
nieparzystą, to:
A) a
k+1=−k
B) a
k+1=k
C) a
k+1=k−2
D) a
k+1=−k+2
Zadanie 7
Trzeci wyraz pewnego ciągu geo jest równy 6, a szósty wyraz ma wartość (−0,75). Iloraz tego
ciąu jest równy ... ?
Zadanie 8
http://www.ufast.eu/pics/454060Zadanie_8.jpg
Zadanie 9
Figura płaska F
1 jest podobna do figur F
2. Obwód figury F
1 stanowi 40% obwodu F
2 , zaś pole
figury F
1 wynosi 8. Pole figury F
2 jest równe.... ?
Zadanie 10
Pole powierzchni bocznej stożka wynosi 18π. Jeżeli przekrój osiowy stożka jest trójkątem
równobocznym, to pole przekroju jest równe...?
Na razie tyle

Proszę o pomoc − rozpisanie mi tych zadań. Jako maturzysta powinienem umieć to
zrobić a jednak nie potrafię ...
22 lut 16:55
asdf:
41/6 * 41/3 = 41/6 + 1/3 = 41/2 = 2 ...
22 lut 16:59
Aga1.: 3)
| | a | | b | |
Odwrotnością liczby |
| jest |
| , gdy ai b≠0 |
| | b | | a | |
22 lut 17:08
Lorak:

5.
Musi być rosnąca i f(0)>0, więc pasuje tylko odpowiedź D
22 lut 17:13
Trivial:
6) a
2k+1 = ?
| | a6 | | a0q6 | | −0.75 | |
7) |
| = |
| = q3 = |
| → q = ? |
| | a3 | | a0q3 | | 6 | |
22 lut 17:14
Trivial:
Jednak w szóstym nie doczytałem.
ak+1 = a(2m−1)+1 = a2m = ..
Potem podstawić z powrotem 2m−1 = k
22 lut 17:17
Hajtowy: Jeszcze tam kilka jest, ale dziękuje za pomoc w tych
22 lut 17:17
asdf: Jak będę mieć chwilę to zainteresuje się resztą
22 lut 17:25
Trivial:
4) Widać, że funkcje są przesunięte, pozostaje ustalenie wzoru. Można wybrać jeden punkt i
zobaczyć co trzeba zrobić żeby uzyskać taką wartość na drugim wykresie. Weźmy g(1). Punkt ten
odpowiada f(3), zatem g(x) = f(x+2).
22 lut 17:29
PW: Zadanie 9. Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa. Stosunek
obwodów jest równy skali podobieństwa. Obwód F1 = 0,4 obwodu F2. Skala k podobieństwa
przekształcającego F1 na F2 jest równa
k = 0,4
22 lut 17:45
Trivial:

Naszą niewiadomą jest kąt x+z = ?.
Dane: α = 50
o, z+y = 75
o.
Sumując wszystkie kąty w trójkącie:
2x + 2y + 2z = 180
o
x = 90
o − (y+z) = 15
o
z = 90
o − 50
o = 40
o
x+z = 55
o.
22 lut 18:03
Trivial: Zapomniałem napisać, że to zadanie 8.
22 lut 18:04
Hajtowy: No pięknie

Dziękuję wszystkim za zaangażowanie i pomoc
22 lut 20:03
asdf: 6 b?
23 lut 02:59
Hajtowy: asdf tak − chcesz rozpisać?
23 lut 10:21
zawodus: A jest problem?
23 lut 10:24
Hajtowy: Jest
23 lut 11:44
zawodus: an=(−1)n * (n−1), n ∊ N+
liczymy ak+1
ak+1=(−1)k+1*(k+1−1) = (−1)k+1*k
Teraz patrzymy jakie było k (liczba nieparzysta) − zatem k+1 jest parzyste
ak+1=k, ((−1) podniesione do parzystej potęgi daje 1)
23 lut 11:47
Hajtowy: Dziękuję
23 lut 11:54
Hajtowy: Zadanie 9
Figura płaska F
1 jest podobna do figur F
2. Obwód figury F
1 stanowi 40% obwodu F
2 , zaś pole
figury F1 wynosi 8. Pole figury F
2 jest równe.... ?
Niestety
PW nie ma takiej odpowiedzi.
50,40,25,20 − tylko takie ABCD jest
23 lut 12:21
23 lut 12:25
Hajtowy: | | Pf1 | |
Skąd wiadomo, że |
| = k2? |
| | Pf2 | |
23 lut 12:27
Piotr 10: Stosunek pół figur podnych jest zawsze równy kwadratowi skali podobieństwa
23 lut 12:28
Hajtowy: A to dla mnie nowość xd
23 lut 12:30
Piotr 10: Serio

? wyprowadz sobie to zaleznosc najlepiej,
23 lut 12:31