ostrosłup
Kar: Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o promieniu okręgu opisanego na podstawie 2√3 i
wysokości 2 razy większej. objętość tego ostrosłupa jest równa:
prawidłowa odp to 32√3?
22 lut 16:49
Aga1.: Raczej nie.
r=2
√3
h=4
√3
d=2r − przekątna kwadratu.
| | 1 | | 1 | |
V=Pp*h= |
| d2*h= |
| (4√3)2*4√3= |
| | 2 | | 2 | |
22 lut 16:57
Kar: Czy z twojej odp ma wyjść wynik 96√3? Bo jeśli tak to jest to nieprawidłowa odpowiedź
22 lut 17:00
Kar: We wzorze na ostrosłup jest 1/3 więc wynik wychodzi 32√3
Więc to chyba dobra odpowiedź
22 lut 17:02
Aga1.: Przepraszam, liczyłam objętość graniastosłupa.
22 lut 17:05