anality
52: Wyznacz równanie prostej dla punktów
A(2,−4) B(2,4)
wiem że to będzie x=2 ale jak to ładnie zapisać wyprowadzić, biorąc to w układ nic mi nie
wychodzi...
22 lut 16:45
zawodus: bo to prosta x=2 (to nie jest funkcja)
22 lut 16:48
52: a na maturze jak to zapisać żeby był pkt ?
22 lut 16:51
Bizon:
podstawić do wzoru −
22 lut 16:56
Mila:
x=2, y∊R
22 lut 17:26
Eta:
22 lut 17:30
PW: Pytałeś "jak to ładnie zapisać, żeby na maturze był pkt". Napisać jedno proste zdanie:
Widać, że punkty mają jednakowe pierwsze współrzędne równe 2, więc należą do prostej
o równaniu x=2.
Tak ściśle rzecz biorąc równanie prostej jest opisem zbioru punktów płaszczyzny, więc powinno
opowiadać o obywdu współrzędnych, jak np. równanie y=x+5. Tutaj − w omawianym przypadku −
powinno się napisać
x = 2 ∧ y∊R.
Przyjęło się jednak pisać tylko x=2, jako że druga informacja mówi "y jest dowolny", czyli nic
nie mówi, nie ma żadnego związku między x i y.
Uprasza się o niepisanie komentarzy w postaci idiotycznych wierszyków.
22 lut 17:57
52: Dziękuję wszystkim

Dzięki
PW o to mi chodziło.
22 lut 19:26