pomocy !!!!!
Basia: liczby x−1,4,8 (w podanej kolejności) są pierwszym, drugim i trzecim wyrazem ciągu
arytmetycznego. Wyznacz x
22 lut 16:40
zawodus: znasz warunek jaki występuje między między trzema kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego?
22 lut 16:41
J: (an)2 = an−1*an+1
22 lut 16:43
Wazyl: J arytmetyczny nie geometryczny.
22 lut 16:44
zawodus: ciągu arytmetycznego
22 lut 16:45
J: Przed chwilą było zadanie o dziewczętach zbierających płyty i utkwił mi ciąg geometryczny
22 lut 16:49
J:
W takim razie rozwiążę
| 8 + x − 1 | | 7 + x | |
| = 4 ⇔ |
| = 4 ⇔ 7 + x = 8 ⇔ x = 1 |
| 2 | | 2 | |
22 lut 16:57