proszę o pomoc
Basia: Maciej roznosząc ulotki w pierwszym miesiącu zarobił 440 zł. W każdym następnym miesiącu
zarabiał o 5% więcej niż w miesiącu poprzednim,
a) ile złotych zarobił Maciej w 8 miesiącu pracy ?
b)ile zarobił Maciej w ciągu roku?
22 lut 16:37
Wazyl: Ciąg geometryczny znany?
q=101%
a1=...
S8=...
S12=...
22 lut 16:43
zawodus: 1 miesiąc 440 zł
2 miesiąc 440+0,05*440
3 miesiąc 440+0,05*440 + 0,05*440+0,05*440
.
.
.
zauważ pewną prawidłowość...
22 lut 16:43
zawodus: tam brakuje gdzieś nawiasu
22 lut 16:44