Hejka, proszę o pomoc ^^
tosieńka: Mam do rozwiązania równanie:
(x−4)2 + (x−4)(x+2)
liczyłam tak:
(x2−4x−4x+16) + (x2+2x−4x−8) > 0
2x2−12x+8 > 0
obliczyłam delte, czy dobrze robię?
22 lut 16:30
52: ja bym zrobił tak :
(x−4)[(x−4)+(x+2)]=0 <= brak znaku równości miałaś ?
x=4 v x−4+x+2=0
x=4 v 2x=2
x=4 v x=1
22 lut 16:33
tosieńka: bez równości tylko ">'
22 lut 16:33
tosieńka: i tam jest + przed dwoma ostatnimi nawiasami
22 lut 16:34
J: ... = (x−4)[(x−4) + (x+2)] = (x−4)(2x−2) = 2(x−4)(x−1) , miejsca zerowe x = 4 i x = 1
22 lut 16:37
zawodus: tosieńka
masz błąd, powinno być:
2x2−10x+8
to jest równanie czy nierówność?
22 lut 16:37
tosieńka: a co stało sie z "+"
22 lut 16:37
tosieńka: jeden z wielu przykładów do polecenia 'rozwiąż równania i nierówności" ...
22 lut 16:38
zawodus:

To jak nierówność to rysunek:
22 lut 16:39
tosieńka: w ogóle mam pytanko, czy ktoś mógłby mi udzielić przez parę dni korepetycji z matematyki? i
sprawdzić mnie w każdej dziedzinie? proszę i byłabym bardzo wdzięczna.. ;3
22 lut 16:39